Cover Image

PENJERNIHAN NIRA TEBU DAN NIRA SORGUM MENGGUNAKAN PROSES SENTRIFUGASI DENGAN PENAMBAHAN ADSORBEN

Dego Yusa Ali, Sudarminto S. Yuwono, Nur Istianah

Abstract


Produksi gula kristal maupun gula cair yang ada saat ini sangat rumit, membutuhkan energi yang besar dan juga biaya yang mahal. Penelitian ini bertujuan untuk menyederhanakan proses pembuatan bahan pemanis bentuk sirup dengan mengoptimalkan penguapan sebagai proses akhir sehingga akan memberikan efisiensi yang lebih baik. Nira didapatkan dengan cara ekstraksi mekanis dan diolah dengan adsorpsi dan sentrifugasi. Kombinasi bentonit dan karbon aktif digunakan sebagai adsorben dan diikuti dengan sentrifugasi untuk menghilangkan kotoran. Metode Ini bisa mengurangi kekeruhan jus gula dari 0,87 menjadi 0,188. Di sisi lain, sari gula yang diolah dengan adsorpsi memiliki brix yang lebih tinggi (19,13) dibandingkan dengan sentrifugasi tunggal (17,90).


Full Text:

PDF

References


Andrzejewski B, Eggleston G, Lingle S, and Powell, R. 2013. Development of a sweet sorghum juice clarification method in the manufacture of industrial feedstocks for value-added fermentation products. Industrial Crops and Products, 44, 77–87. http://doi.org/10.1016/j.indcrop.2012.10.028

Garza S and Ibarz A. 2010. Effect of temperature and concentration on the density of clarified pineapple juice. International Journal of Food Properties, 13(4), 913–920. http://doi.org/10.1080/10942910902919596

Domingues RCC, Faria Junior SB, Silva RB, Cardoso VL, and Reis MHM. 2012. Clarification of passion fruit juice with chitosan: Effects of coagulation process variables and comparison with centrifugation and enzymatic treatments. Process Biochemistry, 47(3), 467–471. http://doi.org/10.1016/j.procbio.2011.12.002

Ghosh P, Pradhan RC, and Mishra S. 2017. Clarification of jamun juice by centrifugation and microfiltration: Analysis of quality parameters, operating conditions, and resistance. Journal of Food Process Engineering, (May), e12603. http://doi.org/10.1111/jfpe.12603

Laksameethanasan P, Somla N, Janprem S, and Phochuen N. 2012. Clarification of sugarcane juice for syrup production. Procedia Engineering, 32, 141–147. http://doi.org/10.1016/j.proeng.2012.01.1248

Ramos AM and Ibarz A. 1998. Density of juice and fruit puree as a function of soluble solids content and temperature. Journal of Food Engineering, 35(1), 57–63. http://doi.org/10.1016/S0260-8774(98)00004-1

Ratnavathi CV, Patil JV, and Chavan UD. 2016. Sorghum Biochemistry: An Industrial Perspective. Sorghum Biochemistry: An Industrial Perspective. http://doi.org/10.1016/C2014-0-03569-1

Sagu ST, Karmakar S, Nso EJ, and De S. 2014. Primary Clarification of Banana Juice Extract by Centrifugation and Microfiltration. Separation Science and Technology (Philadelphia), 49(8), 1156–1169. http://doi.org/10.1080/01496395.2013.877932.




DOI: https://doi.org/10.26877/jiphp.v2i1.2319

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2018 Jurnal Ilmu Pangan dan Hasil Pertanian

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Creative Commons License
Jurnal Ilmu Pangan dan Hasil Pertanian by Universitas PGRI Semarang is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.