Studi Pembuatan Nori Artifisial Daun Kelor dengan Variasi Penambahan Bahan Pengikat

Reza Widyastuti, Dewi Novita, Muhamad Bayu Nugroho, Iffah Muflihati

Abstract


Nori is a traditional Japanese food made from thin sheets of Phorphyra sea algae. This study aims to determine the effect of binder in the form of agar, CMC and tapioca to the characteristics of artificial nori Moringa leaves. This study used a completely randomized design (CRD) with 3 variations of the binder used: tapioca flour, agar, and CMC with a concentration of 5%. The results of the analysis of the highest water content and ash content were the samples using CMC binder of 10.7067% and 17.2233%. The highest color analysis results on the use of CMC binder obtained the L value of 21.30, the value of a * = -4.26 and the value of b * = 57.33. The most preferred nori by panelists is nori with the addition of CMC.


Keywords


agar; CMC; Moringa leaves; artificial nori; tapioca

Full Text:

PDF

References


Anggraini, D, N., L. Eka Radiati, dan Purwadi. 2016. Penambahan Carboxymethyll Cellulose (CMC) pada Minuman Madu Sari Apel Ditinjau dari Rasa, Aroma, Warna, pH, Viskositas, dan Kekeruhan. Jurnal Ilmu dan Teknologi Hasil Ternak XI(1): 59-68.

Ariesta, M. (2016). Variasi Jenis Bahan Pengikat dan Konsentrasi Gliserol sebagai Plasticizer pada Pembuatan Vegetable Leather Daun Katuk (Sauropus androgynous) (Doctoral dissertation, Fakultas Teknik Unpas).

Belitz and Grosh. 1999. Food Chemistry. Springer Veralag Berlin heldenberg, New York.

Daud, A., Suriati, S., & Nuzulyanti, N. 2019. Kajian Penerapan Faktor yang Mempengaruhi Akurasi Penentuan Kadar Air Metode Thermogravimetri. Lutjanus, 24(2), 11-16.

Diantoro, A., Rohman, M., Budiarti, R., & Palupi, H. T. (2015). Pengaruh Penambahan Ekstrak Daun Kelor (Moringa oleiera L.) Terhadap Kualitas Yoghurt. Jurnal Teknologi Pangan, 6(2), no. 1: 59–66.

Evivie, S., Ebabhamiegebho, P., Imaren, J., & Igene, J. (2015). Evaluating The Organoleptic Properties of Soy Meatballs (BEEF) with Varying Level of Moringa Oleifera Leaves Powder. Journal Application Science Environment Management (JASEM), 649–656.

Kamal, Netty. 2010. Pengaruh Bahan Aditif CMC (Carboxyl Methyl Cellulose) Terhadap Beberapa Parameter Pada Larutan Sukrosa. Jurnal Teknologi. Vol. I, 78-84.

Kholis, N., & Hadi, F. (2010). Pengujian Bioassay Biskuit Balita Yang Disuplementasi Konsentrat Protein Daun Kelor (Moringa Oleifera) Pada Model Tikus Malnutrisi. Jurnal Teknologi Pertanian, 11(3), 144–151.

Lalopua, V. M. (2017). Pemanfaatan dan karakteristik nori tiruan menggunakan bahan baku alga Hypnea saidana dan Ulva conglubata dari perairan Maluku. Majalah Biam, 13(02), 33-40.

Matz, S. 1962. Food texture. The AVI Publishing Co. New York. 573 pp

Nafiah, H., Winarni, & Susatyo, E. B. (2012). Pemanfaatan Karagenan Dalam Pembuatan Nugget Ikan Cucut. Indonesian Journal of Chemical Science, 1(1), 27–31.

Nisizawa, K. 2002. Seaweeds Kaiso. Japan Seawed Association. Tokyo. Usa Marine Biological Institute. 106 p.

Rakhmah. 2012. Studi Pembuatan Bolu Gulung dari Tepung Ubi Jalar (Ipomea batatas L.). Universitas Hasanuddin, Makasar.

Tarwendah, I., P. (2017). Studi Komparasi Atribut Sensoris dan Kesadaran Merek Produk Pangan. Jurnal Pangan dan Agroindustri 5(2):66-73

Teddy, M. 2009. Pembuatan Nori Secara Tradisional Dari Rumput Laut Jenis Glacilaria Sp. Institut Pertanian Bogor. Bogor.

Toripah, S, S., Abidjulu, J., dan Wehantouw, F., 2014. Aktivitas Antioksidan dan Kandungan Total Fenolik Ekstrak Daun Kelor (Moringa oleifera Lamk). Program Studi Farmasi FMIPA Universitas Samratulangi. Manado.

Winarno, F.G. 1997. Kimia Pangan dan Gizi. Jakarta: PT. Gramedia Pustaka Utama.

Winarno, F.G. 2008. Kimia Pangan dan Gizi. Jakarta : PT. Gramedia Utama

Yulianti, R. 2008. Pembuatan Minuman Jeli Daun Kelor (Moringa Oleifera Lamk) Sebagai Sumber Fitamin C dan ß-Karoten. Skripsi. Bogor: Fakultas Pertanian Institut Pertanian Bogor.




DOI: https://doi.org/10.26877/jiphp.v4i2.7728

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2021 Jurnal Ilmu Pangan dan Hasil Pertanian

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Indexing by: